Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 12 милиардера и 60 000 милионера идват на туризъм у нас годишно

Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма

2
Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма
Снимка: DIR.BG

Седемдесет хиляди туристи от чужбина се очаква да пристигнат в България до дни, за да посрещнат Коледа и Нова година. Иначе за декември у нас общата бройка на чуждите туристи ще доближи около 500 000 души, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Въпреки натрупването на много и поредни почивни дни, най-предпочитани за празниците са тридневните ваучери с две нощувки. Планинските ни курорти ще бъдат пълни на 100%. Най-добрите дестинации за посрещане на празниците в края на годината у нас вече са разпродадени. По-добрите от тях са резервирани още от миналата година, като са запазени конкретни стаи, маси в ресторанта и дори е уговорено празничното меню, каза Румен Драганов.

Драганов обясни защо не трябва да се гордеем, когато видим името на България на челни позиции в международни класации за изгодни туристически дестинации. Според него, колкото по-назад сме в една такава класация, толкова по-платежоспособни туристи ще привличаме, които ще обръщат повече внимание на българската култура и история. Смисълът на туризма е да създаде работни места и да подобри местните икономики, уточни Драганов. Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, Румен Драганов отговори кой плаща 5 000 лв за посрещане на Нова година в български хотел и какво привлича милиардери и милионери за туризъм в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна