Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon постига споразумение с ЕС, избягвайки налагането на солени глоби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Американският гигант за онлайн търговия на дребно Amazon постигна споразумение с Европейския съюз по две антитръстови разследвания, след като отговори на опасенията относно използването на данни на продавачи, съобщава Ройтерс. Чрез постигнато споразумение технологичният гигант ще избегне глоба, равняващата се на до 10% от глобалния му оборот.

В първото разследване Amazon беше изправен пред обвинения, че използва своите голям размер, мощ и данни, за да прокара собствените си продукти, получавайки нечестно предимство пред конкурентни търговци, които също използват неговата платформа за онлайн продажби..

Компанията се е съгласила да не използва данните на продавачите за собствения си конкурентен бизнес на дребно и своите частни маркови продукти.

Вторият случай беше относно равнопоставеното третиране на продавачите при класиране на офертите им за т.нар. "кутия за купуване" (Buy Box) на уебсайта на компанията, която генерира по-голямата част от нейните продажби.

Amazon се съгласи да създаде второ изложено на видно място поле за покупка за конкурентен продукт, ако той се различава значително по цена и доставка от продукта в първото поле, посочва Ройтерс.

"Комисията установи, че окончателните ангажименти на Amazon ще гарантират, че компанията не използва данни за продавачи на пазара за собствените си операции на дребно и че предоставя недискриминационен достъп до Buy Box и Prime“, заяви Европейската комисия, която следи за лоялната конкуренция в 27-те държави членки на ЕС.

"Радваме се, че разгледахме опасенията на Европейската комисия и разрешихме тези въпроси", посочи от своя страна говорител на Amazon.

ЕК каза, че окончателните ангажименти на Amazon ще останат в сила седем години по отношение на услугата Prime и показването на втората конкурентна оферта в Buy Box и пет години за останалите части от ангажиментите.

"Под надзора на Комисията независим попечител ще отговаря за наблюдението на изпълнението и спазването на ангажиментите", се казва още в съобщението.

Комисията отбеляза, че може да наложи глоба до 10% от общия годишен оборот на Amazon, ако компанията наруши поетите ангажименти.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна