Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 3% след предупреждението на Русия, че може да намали производството

Петролните фючърси поскъпват с около 3% към края на петъчната търговия, след каро Русия предупреди, че може да намали своето производство в отговор на наложения от Запада ценови таван на руския петрол.

Фючърсите на петрол Брент поскъпват с 3,2% към 83,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,85% към 79,70 долара за барел.

Поскъпването е факт, след като по-рано през деня вицепремиерът Александър Новак каза, че Русия може да намали добива с 500 000 до 700 000 барела на ден в отговор на наложения ценови таван на руския петрол по море. Новак каза още, че като ответна стъпка "Русия планира да забрани доставките на петрол и петролни продукти за страни, които ще изискват спазване на наложения ценови таван от 60 долара за барел".

В същото време се очаква износът на балтийски петрол от Русия да намалее с 20% на месечна база през декември.

Въпреки че все още не е формализиран, президентът Путин планира да подпише указ в понеделник или вторник като реакция на Русия спрямо наложения таван. На този етап само се споменава, че указът съдържа неуточнени "превантивни мерки".

Рязкото поскъпване на петрола в петък е и като реакция на суровата снежна буря, която удари САЩ. Рафинериите по американското крайбрежие на Мексиканския залив затвориха капацитет от 1,6 милиона барела, тъй като зимната буря  направи опасна работата на инсталациите. Най-голямата рафинерия в страната, Motiva Port Arthur, спря производството, за да избегне неизправности, причинени от минусови температури.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Междувременно обаче голямата северноамериканска енергийна компания ТC Energy Corp. ще започне процеса на рестартиране на сегмента от нейния нефтопровод Keystone, който отива до центъра за съхранение на суров петрол "Кушинг", Оклахома, след получаване на регулаторно одобрение, съобщи компанията на своя уебсайт. Рестартирането ще отнеме няколко дни.

Според хора, запознати с въпроса, TC Energy е планирала пълно връщане на дейността на тръбопроводната система на 28 или 29 декември, съобщава Блумбърг.

Тази новина може да предотврати по-драматично поскъпване на петрола през следващите дни до края на годината, след като спирането на тръбопровода, който пренася тежък суров петрол от Западна Канада до Средния запад на САЩ, разбуни петролните пазари, ограничавайки доставките до центъра за съхранение в "Кушинг", Оклахома.

Едното разклонение на тръбопровода възобнови дейността си при намалени потоци миналата седмица, докато разкъсаният сегмент все още остава затворен. Тръбопроводът Marketlink на TC Energy, свързващ Кушинг с крайбрежието на Мексиканския залив на САЩ, също работи на намален капацитет.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени