Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лула да Силва встъпи официално в длъжност като президент на Бразилия

Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нeделя новият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва официално положи клетва като държавен глава на страната за трети път на церемония, проведена в Националния конгрес в Бразилия. Бившият президент Жаир Болсонаро не присъства на церемонията, тъй като напусна страната по-рано в петък.

"Обещавам да поддържам, защитавам и спазвам конституцията, да следвам законите, да насърчавам благосъстоянието на бразилския народ, да подкрепям единството, целостта и независимостта на Бразилия“, каза Лула да Силва, прочитайки конституционните разпоредби.

Джералдо Алкмин встъпи в длъжност като вицепрезидент на страната.

Лула, който преди това беше президент през 2003 г. и 2010 г., е единственият държавен лидер в историята на страната, който служи два непоследователни мандата чрез демократичен вот. Той победи Болсонаро през октомври 2022 г., когато се проведоха изборите, осигурявайки 50,83% от гласовете.

Преди самата церемония Федералната военна полиция на Бразилия обяви на уебсайта си, че е задържала въоръжен мъж по-рано през деня.

Според полицията мъжът, който е от Рио де Жанейро, носел нож заедно с фойерверки.

По-рано Върховният съд на Бразилия временно забрани оръжията в Бразилия по време на церемонията по встъпване в длъжност на Лула, която се провежда днес.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени