Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица дипломатически срещи в първия работен ден на бразилския президент Лула да Силва

Президентът на Бразилия ще присъства на погребението на Пеле

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва (вдясно) разговаря с президента на Колумбия Густаво Петро (вляво) в двореца Итамарати, Бразилия,2 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първия си работен ден бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се срещна с държавните глави на латиноамериканските страни, като това отрази желанието на региона Бразилия да играе по-голяма роля на международната сцена, предаде Асошиейтед прес.

В първата половина на деня той се срещна с колегите си от Аржентина Алберто Фернандес, от Боливия Луис Арсе и от Еквадор Гийермо Ласо. По-късно той проведе срещи и с лидерите на Чили Габриел Борич и на Колумбия Густаво Петро.

Отново днес Лула има и планирана среща с Ван Цишан, китайския вицепрезидент. Китай е най-голямата експортна дестинация за Бразилия.

Лула освен това ще приеме и лидерите на Ангола и представители на Куба, Венецуела и Перу.

Същевременно от кабинета на Лула да Силва съобщиха, че президентът ще присъства на погребението на Пеле - футболната легенда, който почина миналата седмица на 82-годишна възраст.

Лула, който в неделя встъпи в длъжност за трети мандат, "ще отдаде почит и уважение на Едсон Арантес до Насименто, "Пеле", и ще изкаже съболезнования на семейството му във вторник в 9:00 ч. сутринта (12:00 ч. по Гринуич)", се казва в изявлението на неговата канцелария. Югоизточният град Сантос, където Пеле е играл през по-голямата част от кариерата си, организира 24-часово погребение в памет на покойния си герой. 



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна