Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се издигнаха до върха на класацията на износителите на втечнен природен газ

Терминал за втечнен природен газ на Cheniere Energy
Снимка: Ройтерс

САЩ изравниха Катар като най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света през миналата година, стремейки се да се превърнат в основен доставчик на синьото гориво.

И двете страни са изнесли 81,2 милиона тона през 2022 г., според данни за проследяване на товарните кораби, събрани от агенция Блумбърг. Това представлява сравнително скромно увеличение за Катар, но САЩ бележат огромен скок в износа на втечнен газ и изглежда за една нощ се превърнаха в доминираща сила в индустрията.


Революцията на шистовия газ, съчетана с милиарди долари инвестиции в съоръжения за втечняване, превърнаха САЩ от нетен вносител на LNG в основен доставчик. Глобалната енергийна криза и отдалечаването на ЕС от руския тръбопроводен газ увеличиха търсенето на американски втечнен природен газ, което също така може да подпомогне изграждането на няколко нови експортни проекта по крайбрежието на Персийския залив.

САЩ щяха да бъдат най-големият износител на втечнен природен газ в света, ако не беше пожара в съоръженията за LNG износ на компанията Freeport в Тексас, който остави завода затворен от юни насам. Предвидено е съоръжението да възобнови дейността си по-късно този месец, което ще затвърди САЩ като най-големия износител на синьо гориво.

Все пак САЩ ще трябва да изградят много повече капацитет за износ на LNG, ако искат да задържат първото място до края на това десетилетие. Катар е в разгара на огромно разширяване на производствените си мощности, което може да затвърди позицията му на лидер в LNG към 2026 г. Австралия пък е готова да остане третият по големина доставчик в света.

Междувременно Япония изпревари Китай и стана най-големият вносител на втечнен природен газ през 2022 г., според данните за корабните доставки, с които разполага Блумбърг. Covid ограниченията в Китай сринаха търсенето на горива от водещия в света техен вносител, докато японските конкуренти натрупаха газови запаси, за да се подготвят за зимата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени