Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морското пристанище на Мариупол се превръща в руска военна база

3
Снимка: Петро Андрюшченко, Telegram

Пристанището на Мариупол постепенно се превръща във военна база, твърди съветник на украинският кмет на окупирания от руските военни сили град, съобщава CNBC.

"Окупаторите постепенно го превръщат във военна база", написа Петро Андрюшченко в Telegram.

"В края на декември всички жители на Мариупол бяха освободени от пристанището (с изключение на някои специалисти-колаборационисти) и бяха докарани работници от Москва. Започна работа по разделянето на котвените места на условно граждански и условно военни", посочи той

Андрюшченко каза още, че пристанището е било свидтеле на изолирани, нередовни пристигания на кораби, превозващи строителни материали и контейнери с неизвестно съдържание. Той също така отбеляза, че някои пристанищните работници са били преместени в Крим през декември и след това връзката с тях е била изгубена и местонахождението им е неизвестно на роднините.



CNBC не успя да провери неговите твърдения.

Град Мариупол беше напълно окупиран от руските сили миналия май след продължителна обсада на украински бойци, укрити в стоманодобивния завод "Азовстал". Руските безмилостни бомбардировки на града до превземането му оставиха голяма част от него в руини, напомня бизнес телевизията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна