Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в САЩ се сви през декември за втори пореден месец

Производственият сектор в САЩ се сви през декември 2022 г. за втори пореден месец, достигайки двегодишно дъно, тъй като търсенето спадна на фона на по-високите лихвени проценти.

Институтът за управление на доставките (Institute for Supply Management) заяви, че неговият ISM индекс за проследяване на промишлената дейност е спаднал през декември до 48,4 пункта от 49,0 пункта през ноември и очаквания за понижение до 48,5 пункта. Това е спад на индекса под важното ниво от 50,0 пункта за втори пореден месец и негово най-ниско ниво от май 2020 г. насам - когато целият свят изпитваше първите икономически шокове от коронавирусната пандемия.

Влошаване на промишлената активност за втори пореден месец е в резултат на растящите лихви в САЩ, което води до ограничаване на потребителското търсене.

"Производственият сектор в САЩ се сви отново", посочи Тимъти Фиоре, председател на комитета за проучване на производствения бизнес на ISM.  Той очаква секторът да продължи да се свива поне и през първото тримесечие на 2023 г.

Индексът на новите промишлени поръчки спад с 2 пункта през декември до 45,2 пункта, тъй като компаниите продължиха да забавят новите поръчки, за да се коригират свръхпоръчките през 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. в резултат на опасения, свързани с веригите на доставки.

Днешното слабо проучване е пореден знак за възможна икономическа рецесия в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна