Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснак и украинец ще се борят за България

Тарек Абделсалам се завръща на тепиха.
Снимка: БФБорба

Руснак и украинец официално получиха разрешение от Международната федерация по борба (UWW) и ще представят България. 

Дебют пред българска публика ще направи Семьон Новиков на държавния шампионат в Сливен през следващата седмица. Роденият в Харков 25-годишен талант е европейски шампион от 2020-а в класическия стил и двукратен номер 1 в света до 23 година. Той ще спори за призовите места при 87-килограмовите - категория, в която беше конкуренция с двукратния олимпийски шампион Жан Беленюк в родината си.

Абу-Муслим Амаев е познато име на родната публика. Роденият в Чечения борец стана шампион на миналогодишното първенство у нас в категория до 63 кг при класиците, но досега нямаше право да се състезава на международни състезания. 23-годишният борец на ЦСКА е световен първенец при юношите от 2019 година, обявиха от БФ Борба.

След едногодишна пауза на тепиха се завръща Тарек Абделслам. Египтянинът с български паспорт беше принуден да прекрати  кариерата си заради сериозна травма в кръста. Но след лечение болките вече са преодоляни. По време на принудителната почивка европейският шампион от 2017-а беше треньор в националния отбор за юноши по класическа борба. Въпреки че се завръща на тепиха, той ще продължи да изпълнява функциите и на наставник.

Изненади има и при жените. Ядрото на женската борба на Левски вече премина в редиците на ЦСКА. Така на шампионата с червения екип ще излязат Тайбе Юсеин, Мими Христова, Миглена Селишка и София Георгиева, водени от националния селекционер Петър Касабов.

Докато жените и класиците ще бъдат в пълен състав на първенството, травми ще попречат на част от свободняците да стартират в Сливен. След операции се възстановяват чеченците с български паспорт Али Умарпашаев, Ахмед Магамаев и Ахмед Батаев.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна