Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новото ателие на Захари Каменов

Започваме новата година с гостуване в новото ателие на Захари Каменов.

След две успешни изложби през миналата година Захари вече работи по нов проект в новото си ателие.

Ето какво пише за него д-р Иван Кънчев пише:

„Значима фигура на българското изкуство е Захари Каменов. Изгражда нова образност, пространствен свят с усещане за безвремие, където реално и нереално се вплитат, а настояще и минало съжителстват в хармонично цяло.

Последователен в търсенията си, авторът органично разгръща идеите си в обширно поле на изразяване. Допринася за напредъка на графиката и рисунката, живописта и керамиката, като ги сродява с графитите на пещерното и скалното праисторическо изкуство.“

И в ателието на Захари настояще и минало съжителстват и създават уют и безвремие, от което не ти се излиза. Различни старинни  предмети и стари мебели тонет са неизменна част от интериора на ателието.

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Завършва специалност "Живопис" във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, днес Национална художествена академия в класа на проф. Панайот Панайотов през 1974 г.

Работи в различни видове и жанрове на изобразителното изкуство - живопис с всички техники и материали, графика, керамика, приложно изкуство, текстил.

Има самостоятелни изложби и гостува със свои произведения в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Турция, Япония и др.

Негови картини, графики и пластики са притежание на галерии и колекционери в цялата страна, а и извън нейните предели.

Захари Каменов е носител и на престижни  награди и отличия, сред които награда на СБХ за рисунка на името на Илия Бешков /1979/, Национална награда за изобразително изкуство "Захарий Зограф“ /2016/ , награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора"/2019/.

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Захари Каменов.













Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна