Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева: Спортът започва 2023-та със 123 млн. лева

Снимка: архив БНР

Втората част на интервюто можете да чуете и прочетете ТУК.

Българският спорт започва новата година с бюджет от 123 милиона лева. Това заяви служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева в интервю за БНР. Със същата сума започна 2022 година нейният предшественик Радостин Василев, като тогава сумата беше рекордна в историята.

Как тези пари ще се отразят на работата на федерациите, които се финансират по нови програми? "По първата - Спорт за високи постижения, се опитахме да разширим максимално броя на състезателите, които да попаднат в обсега на олимпийската подготовка, обясни Лечева. - По отношение на специализираната подготовка дадохме възможност да бъдат обхванати повече специалисти. По втората програма - за кадрово осигуряване, отдаваме значимост на треньора. През последните 20 години един от основните проблеми е, че не можем да привлечем най-добрите си специалисти, които работят в чужбина."

Министърът не потвърди, че ще има възможност федерациите с елитни състезатели да не плащат за използване на държавните бази: "Няма как да избегнем въпроса с разходите, които съпътстват използването на съоръженията, поясни тя. - Когато се заделят пари от общия бюджет за федерациите, винаги 30 процента са за покриване на такива разходи."

Още при встъпването си в длъжност през лятото Весела Лечева обеща да разкрие какво е финансовото положение на министерството. И комфортно ли се работеше с рекордния бюджет миналата година? "Заварихме порочни практики и неефективни договори, част от които разтрогнахме и спестихме на данокоплатците близо 900 000 лева. По отношение на базите и тотализатора извадихме на показ договори, които биха ощетили и един от тях беше разтрогнат. Бяха върнати близо 1 млн. лева. Един такъв договор с многократно завишени стойности в тотализатора също беше преустановен. Така бяха спестени общо за министерството близо 3 млн. лева."

Преди време на изслушване в парламентарната комисия министърът беше атакуван, че на столичния стадион "Септември" странични хора отклоняват пари от наеми. Има ли практика да се прибират пари от държавните бази? "Поне по мое време гледаме да се разграничим от подобни порочни практики", зарече се тя.

Защо няма да се начислява наем на футболния ЦСКА София за ползване на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево и каква е логиката на този "гратисен период", който, оказва се, е по силата на анекс, подписан от предишното ръководство на министерството? "Тези суми остават дължими, но след като бъдат извършени процедурите по създаването на съвместното дружество със "Сердика спортни имоти", тези наеми ще бъдат приспаднати от проекта за стадиона." Лечева беше категорична, че паричната вноска на клуба в бъдещото дружество в никакъв случай не трябва да надвишава апорта на държавата.

На какво се дължи забавянето на проекта за новия стадион в Борисовата градина? "Необходими са нови оценки на апортните вноски от страна на държавата, а това изисква време. Беше необходимо време и за изработване на новия устав."

Наближава ли заветният ден, в който ще заработи залата в Бургас? "Тя е изключително важна с оглед на вече инвестираните средства. Но ще се наложи допълнително финансиране по допълнителни дейности, които не са включени в договора с досегашния консорциум."

От няколко дни се води спор за ограничаване на инвестициите на букмейкърите в спорта. В момента техният дял е толкова нараснал, че оттеглянето на тези парични потоци би навредило сериозно. "Този разговор трябва да се води конструктивно, а не със закани, а за да се защитят интересите и на българския спорт. Нека се види какви са европейските практики и да се намери балансирано решение", беше мнението на Весела Лечева.

Още от служебния министър - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна