Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oт DGtechPodcast ще научите

Кой модерира Facebook съдържанието в България

Автор:
DGtech podcast - маркетинг чрез съдържание
Снимка: pexels.com

Според доклад на NYU Stern Facebook допуска 300 000 човешки модераторски грешки за ден. Данните показват колко непосилно е за Meta да преглежда милиони публикации дневно. Огромното количество за проверяване се оказва, че не е приоритет спрямо бизнес модела на Facebook - платформа, целяща да трупа потребители, за да са доволни и акционери, и рекламодатели.

За много хора вече е известно, че за Facebook модерацията се "аутсорсва" към международни компании, които да поемат отговорността - общо над 15 000 души работят или пряко за компанията, или чрез десетки подизпълнители (аутсорсинг из цял свят). В DGtechPodcast с гост Благослав Михайлов ще научите колко е броят на служителите в България.

Facebook има над 3 млрд. души активни потребители, а от тях близо 4 млн. са българскитe, като платформата е и най-използваната социална мрежа в България.

Българският Facebook страда от сериозния недостатък от гледна точка на ефективност на модерацията - на изкуствения интелект на Меtа изглежда му е трудно да работи с български език. Тук логично идва въпросът: Колко от решенията, които на английски език въобще не биха минали през човешка ръка, се решават "ръчно" от хора в офиси?

DGtechPodcast търси отговорите на въпроси като дали е възможно мненията и вижданията за света на редица офис работници по света да наклоняват везните в посока дали един пост да бъде изтрит или не. Ще научите от линковете в края на статията.

Търси се отговор на въпроса дали хората, които модерират българското съдържание страдат от разстроен морален компас или от политическите пристрастия на работодателя си, предстои да разберем, а дотогава анализът е в епизода на DGtech podcast.


Всички епизоди на DGtech podcast можете да чуете:





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна