Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Петролният ценови таван ограничава енергийните приходи на Русия

Джанет Йелън, шеф на Фед

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви снощи, че таванът на цените на руския петрол, наложен от западните страни през декември, изглежда досега постига целите си за задържане на руския петрол на пазара, като същевременно оказва влияние върху приходите и способността на Русия "да води нейната незаконна война".

"Въпреки че таванът на цените на суровия петрол е в сила само от около месец, ние вече видяхме ранен напредък към двете цели, както признаха и висши руски представители, че таванът на цените намалява енергийните приходи на Русия“, каза Йелън по време на своя среща с канадския министър на финансите Кристия Фрийланд, предаде Ройтерс.

Йелън подчерта, че е постигнат "значителен напредък" в прекъсването на военните вериги на доставки, тъй като руските войници са "принудени да разчитат на остарели технологии и доставчици от последна инстанция като Северна Корея и Иран".

Финансовият министър отбеляза, че фискалната перспектива на Москва изглежда "все по-мрачна", добавяйки, че таванът на цените на руския петрол вече "ограничил енергийните приходи на Русия".

Ограничението на цените на суровия петрол беше наложено на 5-и декември от коалиция около Г-7, включително САЩ, Канада, Австралия и ЕС, забранявайки използването на доставени от Запад морски застраховки, финанси и други услуги за руски петролни товари с горна ценова граница от 60 долара за барел.

Руският суров петрол тип Уралс за доставка до Европа се котираше във вторник на ниво от около 52,50 долара за барел, поддържайки сериозна ценова отстъпка спрямо референтния суров петрол Брент, който се търгуваше на нива над 80 долара за барел.

Графики на петрол Брент и Уралс (в долари за барел)


Йелън каза, че енергийните пазари остават добре снабдени след забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол, наложена също на 5-и декември.

"Публичните доклади показват, че страните използват тавана на цените, за да постигнат сделки с големи отстъпки на цената на внос на руски петрол", добави Йелън.

Москва обаче обеща да забрани доставките на петрол за страни, които спазват тавана на цените, считано от февруари, а руското министерство на енергетиката заяви по-рано вчера, че работи върху допълнителни мерки за прилагане на забраната за пряко или непряко използване на ценовия таван.

Коалицията около Г-7 пък се стреми да определи до 5-и февруари две горни граници на цените на руските рафинирани петролни продукти, като дизел и мазут, но това може да се окаже по-сложно за определяне от тавана на цената на суровия петрол.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна