Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц подкрепя съвместно финансиране в ЕС като противодействие на зеления план на САЩ

Германският канцлер Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц и неговите социалдемократи ще призоват Европейския съюз да създаде нови инструменти за съвместно финансиране, за да се помогне на страните членки да се конкурират срещу увеличените американски субсидии за зелени технологии чрез т.нар. Закон за намаляване на инфлацията на САЩ, известен още като климатичния закон.

Социалдемократите на Шолц искат да видят реформа на съществуващите правила на ЕС за държавна помощ и повече средства, които да съответстват на усилията на САЩ за оказване на зелена финансова помощ, съобщава агенция Блумбърг, визирайки проектодокумент за европейската индустриална стратегия.

Източник на агенцията, запознат с мисленето на Шолц, каза, че канцлерът подкрепя предложенията, изложени от неговата партия, и желае лидерите на ЕС да одобрят допълнителни инструменти за финансиране, така че държавите членки с по-затегнати бюджети да не бъдат изоставени в надпреварата за зелени субсидии.

"Нуждаем се от европейска индустриална инвестиционна инициатива със специален фокус върху бъдещите технологии, разширяването на възобновяемите енергийни източници и насърчаването на индустриалните иновации“, се казва в документа, на ГСДП, който беше финализиран в понеделник и трябва да бъде публикуван тази седмица.

За тази цел ЕС трябва да преразпредели неизползваните средства от фонда за възстановяване след коронавирусната пандемия и по-специално да засили своята енергийна инвестиционна програма. Освен това ГСДП иска държавите членки да използват предстоящия преглед на бюджета на ЕС, за да дадат приоритет на инвестиционните проекти за зелената трансформация.

"Допълнителните инструменти за съвместно финансиране също трябва да бъдат разгледани конструктивно“, се казва в проектостратегическия документ, но без да се уточнява дали това би включвало и съвместни заеми в рамките на ЕС - спорен въпрос за много германци с оглед на опасенията им за неконтролираното харчене в други държави.

"Искаме да засилим ролята на Европейската инвестиционна банка", се казва още в стратегическия документ. "ЕИБ трябва да бъде цялостно подсилена по отношение на своята организация и също така да бъде оборудвана с допълнителни инструменти".

Дискусиите по темата между лидерите на ЕС са на много ранен етап и ще бъде трудно да се постигне консенсус предвид съпротивата в някои страни членки с традиции във фискалната предпазливост, посочи източникът, близък до Шолц. Всяко едно споразумение вероятно ще отнеме няколко месеца, но въпреки това Шолц вярва, че трябва да има европейско финансиране в допълнение към увеличаването на националните субсидии, добави източникът на Блумбърг.

Партията на Шолц - ГСДП иска ЕС да разшири програмата си за субсидии за важни европейски технологични проекти. Съществуващите проекти в областта на производството на батерийни клетки и екологичния водород трябва да бъдат задълбочени и да им бъде дадено по-голямо финансиране, докато новите проекти в други области трябва да бъдат развити много по-бързо и с по-малко бюрокрация, се казва още в документа.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец, за да обсъдят реакцията на ЕС на американския закон, като някои предлагат т. нар. Закон "Купувай европейското", който да помогне за укрепването на местните компании. Блокът заяви, че може да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация, перспектива, която може да подкопае трансатлантическото единство в разгара на войната на Русия в Украйна, отбелязва Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна