Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият мандат: Ще успее ли БСП с кабинет или ни чакат поредните избори?

Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България".

Това е третият и последен възможен шанс за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. 


В началото на срещата държавният глава обяви, че се е спрял на Столетницита като мандатоносител, защото БСП има шанс да състави работещо правителство и е доказала през годините политическата си отговорност.

"Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП успя да съхрани диалога, но и показа, че може да прави компромиси и да влиза в преговори и в коалиции, а и да управлява със своите политически опоненти. Нядявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм, ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. Желая ви успех!", посочи Румен Радев и подаде папката с мандата на лидера на червената партия, а Корнелия Нинова му отвърна с подадена кутия с бонбони, тъй като днес има рожден ден и получи от държавния глава огромен букет червени рози.

"Благодаря за доверието, разбираме тежестта на сиутацията, ще направим всичко възможно да имаме редовно правителство. Доказахме, че може да разговоряме разумено и спокойно, ще търсим съгласие за съставяне на кабинет", категорична бе тя.

-----------------------

Припомняме ви, че за последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет - в различни парламенти - все с третия мандат.

На заседание тази седмица Столетницата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

Към момента повечето партии в настоящия парламент са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание.

Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна