Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Лечева: Твърде се разпростираме спрямо парите, които имаме

Втора част от интервюто с Весела Лечева. Първата част можете да си припомните ТУК.

Твърде ни е ограничен бюджетът, за да се разпростираме толкова нашироко, както работим в момента и както се работеше през последните 20 години. Това заяви служебният министър на младежта и спорта на въпрос за модела на финансиране на българския спорт по темата с Унгария - страна, в която се развиват приоритетно само няколко спорта, в тях се концентрират парите и в резултат в тези спортове унгарците са пробили в световния елит (плуване, кану каяк, хандбал и др., б.а.). Докато при нас се харчат пари за много повече спортове, а повечето от тях не носят нито успехи, нито привличат рекламодатели. "Трябва да има нов тип финансиране на отделни политики, които касаят качеството на българския спорт и нов поглед върху политиката в областта на спорта, обяснява Лечева. - От унгарците можем да вземем модела за целево финансиране на изграждането на спортни обекти и съоръжения. Там през последните години е налят близо един милиард евро. Българският спорт страда най-много от липса на модерни съоръжения. И най-вече да предлага добра спортна услуга на гражданите, подрастващите и учениците. Въпрос на политическа воля. Ние ще се опитаме да сме максимално ефективни, но едно служебно правителство с краткия мандат, който има, не може да надвишава своята политчееска отговорност."

При положение, че ни липсва нова инфраструктура, защо "Арена София" все още не успява да си намери спонсор и изпитва затруднения да се самоиздържа? "Едно такова спортно съоръжение би могло да е притегателна сила за всеки икономически субект като възможност за спонсорство и реклама. Там са концентрирани множество международни събития. Не е необходимо всеки път да повишаваме наемите за използването на залата, за да се самоиздържа тя, а това да става с привличането на голям спонсор."

Преди време Весела Лечева и колегата й от вътрешно министерство Иван Демерджиев направиха оглед на терена на стадион „Раковски“, на който се планира да бъде построена нова зала по художествена гимнастика. Този процес беше забавен по времето на Радостин Василев. Какъв е проблемът да има нова зала? "Имаме проведени няколко разговора с Министерство на вътрешните работи и имаме тяхното разбиране, че новата бъдеща зала, която може да бъде изградена с наши средства, няма проблем и няма да е прецедент да бъде собственост на Национална спортна база. Тя и сега стопанисва залите за спортна и художествена гимнастика, така че ноавта зала ще бъде допълнение към досега съществуващия спортен комплекс", заяви Лечева.

Още в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна