Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската икономика нарасна с едва 3% през 2022 г. заради политиката на "нулев Covid"

Това е вторият най-слаб растеж от близо половин век насам

Икономиката на Китай нарасна през 2022 г. с едва 3% - далеч под заложената от властите в Пекин цел за експанзия с 5,5%, показват данни на официалната китайска статистика. Това потвърждава силно негативното влияние върху растежа от водената от управляващите политика на "нулев Covid", която обаче беше рязко изоставена през последния месец.

Растежът от 3% е вторият най-слаб от далечната 1976 г., след като през 2020 г. БВП на Китай се повиши с още по-скромните 2,2% заради негативния ефект на първата година на коронавирусната пандемия, след което се възстанови рязко през 2021 г., нараствайки с 8,4 на сто.

"През 2022 г. основата на икономическото възстановяване не беше солидна, тъй като глобалната ситуация все още беше сложна и тежка, докато все още надвисваше вътрешният троен натиск от свиване на търсенето, шок в предлагането и отслабващи очаквания", посочи държавното статистическо бюро.

През последното тримесечие на 2022 г. китайският растеж се забави до 2,9% на годишна база от 3,9% през третото тримесечие, което обаче беше над осредните очаквания за експанзия с едва 1,8 на сто.

Графика на тримесечния БВП (на годишна база)


Тримесечният растеж и някои от важните показателите за декември, като продажбите на дребно, обаче надминаха пазарните очаквания, но анализаторите отбелязват, че общият икономически импулс в Китай остава слаб и подчертават предизвикателствата, пред които е изправен Пекин, след като внезапно отмени политиката си на "нулева Covid" миналия месец.

Продажбите на дребно през декември се свиха с 1,8% на годишна база, но след спад с цели 5,9% през ноември и пазарни очаквания за понижение с 8,6 на сто, отбелязвайки спад за трети пореден месец, тъй като потреблението се влоши заради негативното влияние на новата вълна инфекции с Covid-19. За цялата 2022 г. продажбите на дребно в Китай се понижиха с 0,2 на сто.

В същото време индустриалното производство нарасна през декември с 1,3% на годишна база след повишение с 2,2% през ноември, но при очаквания за увеличение с едва 0,2 на сто. Това е най-слабият индустриален растеж от май 2022 г. насам заради коронавирусната вълна, която заля страната и с оглед на низходящото поведение на имотния сектор. За цялата изминала годна обаче индустриалното производство нарасна с 3,6%.

Нивото на безработица пък се понижи през декември до 5,5% от 6-месечни ноемврийски връх от 5,7% с оглед на започналото в края на 2022 г. разхлабване на стоката противопадемична политика.

Междувременно населението в Китай се понижи през 2022 г. за пръв път от далечната 1961 г., достигайки 1,41175 милиарда души в края на отминалата година спрямо 1,41260 милиарда година по-рано.

Очаква се китайските лидери да обявят през март целта за растеж на БВП по време на годишната парламентарна сесия. Това ще бъде първото подобно събиране, откакто президентът Си Цзинпин успя да консолидира властта си през октомври 2022 г.

Внезапното облекчаване на строгите антивирусни мерки от страна на Пекин засили очакванията за икономическо съживяване тази година, но също така доведе до рязко покачване на случаите на Covid-19, което според икономисти може да попречи на растежа в краткосрочен план. Спадът на пазара на недвижими имоти и слабото глобално търсене също предполагат, че възстановяването на растежа ще зависи силно от все още намиращи се под стрес потребители.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна