Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия от трусове в Салвадор предизвика свлачища и разруши къщи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 130 домове пострадаха от серия земетресения в Салвадор, което принуди някои жители да се подслонят в евакуационни центрове, съобщиха властите в централноамериканската страна.

Властите съобщават за общо 219 труса от неделя следобед до понеделник сутринта.

Не се съобщава за смъртни случаи или сериозни наранявания, но трусовете са повредили около 130 домове и са предизвикали най-малко 20 свлачища, което е накарало властите да обявят състояние на тревога за общините в района на Ахуачапан, епицентър на сеизмичната активност.

"Работим, за да направим оценка на риска" и "да отговорим на нуждите на населението", отбеляза Луис Амая, директор на Гражданска защита на Салвадор, по време на пресконференция.

Най-силното земетресение е регистрирано в неделя сутринта (местно време). То е с магнитуд 5,1 и е станало на сравнително малка дълбочина от 9,1 км в община Сан Лоренсо, съобщиха от Гражданска защита.

Екипи от работници по обществените работи разчистваха вчера отломките от засегнатите от земетресението райони, а властите съобщиха, че са отворили осем помещения, в които могат да бъдат настанени жители, нуждаещи се от временен подслон. (БГНЕС)


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна