Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft планира да съкрати хиляди работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант Microsoft Corp. планира да съкрати хиляди работни места в различни свои подразделения, главно в отделите за човешки ресурси и инженеринг, на фона на забавяне на търсенето и отслабване на икономическите перспективи в световен мащаб, съобщава Sky News, позовавайки се на свои неназовани източници.

Според Sky News водещата технологична компания финализира планове за съкращаване на около 5% от своите над 220 000 служители, което ще се равнява на около 11 000 позиции.

Агенция Блумбърг също съобщи, че компанията планира да съкрати работни места в редица инженерни подразделения на фона на продължителен спад в търсенето. Очаква се намалението да бъде значително по-голямо от други подобни съкращения, които Microsoft извърши през изминалата година, които обаче засегнаха по-малко от 1 процент от работната сила.

Към 30 юни 2022 г. компанията имаше 221 000 служители на пълен работен ден, включително 122 000 в САЩ и 99 000 в международен план.

През юли миналата година технологичният гигант заяви, че е премахнал малък брой работни места. Освен това през октомври новинарският сайт Axios съобщи, цитирайки източник, че Microsoft е съкратила по-малко от 1000 души в множество подразделения.

Производителят на софтуер изпитва забавяне на растежа на приходите главно поради по-слабите продажби на Windows лицензи за компютри.

Говорител на Microsoft каза тогава, че "както всички компании, ние редовно оценяваме нашите бизнес приоритети и съответно правим структурни корекции. Ще продължим да инвестираме в нашия бизнес и да наемаме служители в ключови области на растеж през следващата година".

Microsoft се присъединява към редица други водещи американски технологични компании, които наскоро обявиха съкращения на работни места или замразяване на наемането на служители на фона на забавящия се растеж, включително Amazon, Meta Platforms и Twitter.

Amazon обяви плановете си да съкрати 18 000 работни места, или около 6% от работната си сила, докато Meta - компанията-майка на Facebook Мета каза, че намалява работната си сила с около 11 000 позиции.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна