Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft потвърди, че ще съкрати 10 000 свои служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Microsoft ще уволни 10 000 свои служители до края на третото тримесечие на финасовата 2023 г., наред с други мерки за намаляване на разходите, тъй като компанията се връща към политиката си за наемане на персонал от преди коронавирусната пандемия.

Съкращенията са "в отговор на макроикономическите условия и променящите се приоритети на клиентите", посочва технологичният гигант в своя регулаторна документация до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, подадена в сряда.

Ще има също така и "промени в нашето хардуерно портфолио и лизинг консолидация за създаване на по-голяма плътност в нашите работни пространства", добави Microsoft.

Съкращенията ще доведат до разходи в размер на 1,2 милиарда долара през второто тримесечие на фискалната 2023 г., което ще има отрицателно въздействие от 12 цента върху печалбата за една акция, посочи Microsoft.

Microsoft е поредната водеща технологична компания, която реагира на забавящото се търсене, отказвайки се от политиката на прекомерното наемане на персонал по време на Covid пандемията.

Технологичният гигант увеличи служителите си с цели 40 000 през годината до юни 2022 г. , тъй като заложи на дългосрочно увеличение на търсенето на цифрови услуги, предизвикано от бума на дистанционната работа заради Covid-19.

Компанията Salesforce, която имаше почти 80 000 служители в края на октомври, този месец обяви планове да съкрати 10 процента от персонала си. Компанията-майка на Facebook и WhatsApp - Meta също обявиха съкращаване на около 13 процента от работната си сила.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна