Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се готвят да изпратят около 100 бойни машини Stryker в Украйна

Американска бойна машина Stryker
Снимка: en.wikipedia.org

САЩ финализират плановете си да изпратят близо 100 бойни машини Stryker в Киев, като съобщението се очаква в петък на среща на съюзниците на Украйна в германската военновъздушна база "Рамщайн", съобщава "Файненшъл таймс".

В допълнение към първото изпращането на Strykers в Украйна на стойност около 2,5 млрд. долара, САЩ също така се очаква да обявят, че ще изпратят поне още 50 бойни машини Bradley за пехотата, посочиха пред финансово издание  американски военни служител. Властите обаче предупредиха, че плановете не са окончателни.

Пакетът от помощ на САЩ идва в момент, когато Вашингтон и неговите партньори осъзнават, че Украйна може да има само тесен времеви прозорец за предприемане на успешна контраатака, преди Русия да превъоръжи и укрепи своите изтощени военни сили. През тази седмица САЩ започнаха и усъвършенствано бойно обучение на украинските сили в Германия.

Цитираните от "Файненшъл таймс" американските служители смятат, че бронираното въоръжение, включително модерни бойни танкове, е от решаващо значение за способността на Украйна да започне успешни напредващи бойни маневри през следващите месеци.

Обединеното кралство вече се ангажира да изпрати основни бойни танкове Challenger,  а други страни, включително Полша, изразиха интерес да изпратят немски танкове Leopard 2, но е необходимо одобрение от страна на Германия.

Междувременно Германия даде да се разбере, че няма да се ангажира с изпращането на танкове Leopard 2, освен ако САЩ не последват примера, изпращайки американски танкове Abrams, което обаче американските представители отбелязват, че на този етап не са готови да направят.

"Просто не мисля, че все още сме стигнали до там“, каза Колин Кал, висш политически служител в Пентагона, който пътува до Украйна миналия уикенд. "Танкът Abrams е много сложно оборудване. Скъп е. Трудно е да се проведат тренировки на него. Има двигател с реактивно гориво", отбеляза Кал пред "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени