Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният изпълнителен директор на TikTok ще трябва да се яви пред Конгреса на САЩ

През последните месеци TikTok се сблъска с нарастващ натиск от щатски и федерални законодатели поради опасения относно връзките му с Китай чрез компанията-майка ByteDance. Но някои законодатели и изследователи също така проучват въздействието, което приложението може да има върху най-младите потребители.
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу ще трябва да се яви пред Конгреса на САЩ, пише БГНЕС. Съобщението беше направено днес от Комисията по енергетика и търговия на Конгреса на САЩ. Шоу Зи Чу ще трябва да даде показания пред членовете на комисията на 23 март - те се интересуват от неприкосновеността на личните данни на американските потребители, както и от достъпа на китайските власти до тези данни.

"TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, съзнателно е позволила на Китайската комунистическа партия да получи достъп до данни на потребители от САЩ. Американците имат право да знаят как тези действия засягат неприкосновеността на личния живот и сигурността на техните данни, както и какви действия предприема TikTok, за да защити децата ни от вреди онлайн и офлайн", заяви ръководителят на комисията Кати Макморис-Роджърс.

TikTok, който тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп искаше да блокира преди няколко години, наскоро отново попадна в полезрението на американските власти. Миналата седмица Комисията по външна политика на Конгреса на САЩ заяви, че планира да гласува законопроект за блокиране на услугата от съображения за национална сигурност през февруари. През декември беше приет закон, който забранява на федералните служители да използват видео услугата TikTok на устройства, принадлежащи на федерални правителствени агенции. По-рано подобни забрани бяха въведени в няколко десетки американски щата. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени