Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Малко вероятен е сериозен пробив на руските сили в Донецк

Британското министерство на отбраната посочи във вторник, че е малко вероятно руските сили да успеят да направят голям пробив в Донецк поради липсата на достатъчно войски в района.

Въпреки това, в последната актуализирана информация на разузнаването от Обединеното кралство се посочва, че има "реалистична възможност" руската армия да продължи да отвоюва територии в сектора от украинците.

Според британското разузнаване Русия ще се опита да настъпи в Донецк, за да отклони украинската армия от град Бахмут, където в момента се водят тежки военни сблъсъци.

"През последните три дни Русия вероятно е развила своите проучвателни атаки около градовете Павливка и Въгледар в по-групирано нападение. Селищата се намират на 50 км югозападно от град Донецк, като преди това Русия е използвала 155-а морско пехотна бригада в неуспешно нападение срещу същия район през ноември 2022 г. Елементи на 155-а морско пехотна бригада отново участва като част от сила с размер най-малко на бригада, която вероятно е напреднала на няколкостотин метра отвъд малката река Кашлахач, която маркира фронтовата линия за няколко месеца. Руските командири вероятно се стремят да разработят нова ос за настъпление към контролираната от Украйна Донецка област и да отклонят украинските сили от силно оспорвания сектор Бахмут. Има реалистична възможност Русия да продължи да печели на местно ниво в сектора. Малко вероятно е обаче Русия да разполага с достатъчно свободни войски в района, за да постигне значим оперативен пробив", се казва в последна разузнавателна сводка на Британското министерство на отбраната.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна