Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Meta Platform с над 15% след по-добри от очакваното финансови резултати

Ежендевните активни потребители на Fcebook достигнаха 2 милиарда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Meta Platform поскъпват рязко с повече от 15% след края на търговията на Уолстрийт, след като компанията-майка на Facebook представи по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие на 2022 г.

Meta обяви, че приходите й през четвъртото тримесечие на фискалната 2022 г. са отбелязали годишен спад от 4% до 32,15 млрд. долара, надхвърляйки очакванията. Нетната печалба пък намля с цели 55% в сравнение със същото тримесечие на 2021 г., достигайки 4,65 млрд. долара, като печалбата на акция падна с 52% на годишна база до $1,76.

Осредните очаквания на Уолстрийт обаче бяха за по-малки по размер приходи за 31,53 млрд. долара,

През цялата 2022 г. компанията майка на Facebook отбеляза годишен спад от 1% на приходите, които достигнаха 116,61 млрд. долара, докато нетният й доход намаля с 41% на годишна база до 23,2 млрд. долара, а печалбата на акция спадна през миналата година с 38% до $ 8,59 на акция.

В допълнение към финансовите си резултати, Meta обяви увеличение с 40 милиарда долара на разрешението си за обратно изкупуване на акции. Тя също така потвърди, че броят на нейните активни ежедневно потребители се е увеличил до два милиарда.

"Нашата общност продължава да расте и аз съм доволен от силната ангажираност в нашите приложения. Facebook току-що достигна крайъгълния камък от 2 милиарда ежедневни активни потребители“, каза главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. "Нашата тема за управление за 2023 г. е "Година на ефективност" и ние сме фокусирани върху това да станем по-силна и по-пъргава организация", каза още той след представяне на финансовите резултати на технологичния гигант.

Компанията-майка на Instagram и Facebook прогнозира приходи през новото тримесечие между 26 и 28,5 милиарда долара в сравнение със средните прогнози на анализаторите за приходи в размер на 27,14 милиарда долара.

Графика на Meta Platform (в долари за акция)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна