Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колегите от всички програми на БНР с послание по повод Световния ден на радиото към учениците от 125 СУ „Боян Пенев“

Журналистите от БНР: Радиото е магия

4
Снимка: Ани Петрова

Колегите от всички програми на БНР в столицата отправиха поздрав и послание по повод Световния ден на радиото към учениците от 125 СУ „Боян Пенев“, които имат Клуб по журналистика и мечтаят да успеят в професията на радиожурналиста.

Даниела Късовска
"Повече от 23 години съм БНР, сега съм програмен директор, но по призвание съм журналист. Дойдох от студентската скамейка в радиото. Трябва да бъдем смели и да вървим по пътеката, която ни е отредил живота. Да не се отказваме.

Тази година по инициатива на организациите на обществените медии, обединени в Европейския съюз за радио и телевизия, ключовата дума е мир.

На 13 февруари БНР ще излъчи интересни мисли на известни личности за мира“, каза Даниела Късовска, програмен директор.

Тя подчерта, че е важно да се знае, че ролята на журналистите е да са обществената съвест. „Радиото е връзката на хората с институциите, а за мен радиото е това, което ме прави щастлива! ", категорична е тя. 


"За мен радиото е една мечта и една магия", каза Вилислав Гълъбов от Студиен Звукозапис на БНР.

То е възможност да съпреживяваш чуждите истории, вълнения, постижения и загуби“, смята Гергана Хрисчева, редактор в Дирекция - "Дигитални програми".

Пожеланието на водещата на сутрешния блок на „Хоризонт“ Лора Търколева към бъдещите журналисти от 125 СУ е да бъдат любопитни, да задават въпроси – на себе си и на останалите и винаги да търсят истината.

За Цветелина Стоянова радиото е сбъдната й детска мечта. Магията на ефира я държи винаги в готовност. Стоянова е дългогодишен репортер в програма "Хоризонт" с ресор - Министерски съвет и социална политика.

Добромир Видев пожела на младите хора да търсят интересните теми и да ги представят на хората.


"За мен радиото е търсене и откриване, вяра в себе си и мисия, БНР е призвание за мен", каза Таня Милушева, която е с 25 годишен стаж в програма "Хоризонт", водещ на "Хоризонт до обед", преди това на "Преди всички" и дългогодишен репортер.

За Елена Бейкова, репортер с ресор Здравеопазване, целта на журналиста е да информира хората, но по разбираем за тях начин. Според нея радиото трябва да се модернизира.

За Росина Петрова, която е от 8 години новинар в програма "Хоризонт", радиото няма да умре като медия, защото радиото е вълшебство, което носи смисъл и вдъхновение за слушателите.

Един от златните гласове на БНР, водещият новинар с 25 годишен стаж Николай Петров, посочи че, радиото е мислеща медия, която стимулира мисленето и познанията.


За Антония Каменичка, журналист в радио София, радиото е мощен начин да влияеш с гласа си на хората. Тя пожела на учениците от 125 СУ „Боян Пенев“ да дерзаят, да намират и добрите новини, да споделят и критичното си мислене по различни въпроси.

Роман Михайлов, музикален редактор и водещ в радио София, пожела на младежите да вдъхновяват и останалите хора за радиото, за да не изчезне тази магия.

"Журналистите и медиите не трябва да се поставят под общ знаменател - има критични, има и платени медии, има и такива като БНР, които се ползват с най-голямо доверие в обществото! Не правете компромиси с истината! ", изтъкна Елена Пъневска от радио София.


Милена Лекова, редактор в програма "Христо Ботев" от 22 години, водещ на културното предаване - "Какво се случва" смята, че радиото дава най-много възможности на всеки, който иска да представи себе си по-най искрения и вълнуващ начин.

"Радиото за мен се оказа живот. От радиото научих повече за живота и хората, отколкото от всички университети, а в днешната журналистика човек трябва винаги да се съмнява и да търси истината", смята Марияна Ганчева, водещ на културните предавания "Арт ефир", "Какво се случва" по програма "Христо Ботев".

За Василена Мирчева, водещ на предаването "Лабиринти на познанието" в програма "Христо Ботев", радиото е най-интимната и ненатрапчива медия, тя е пристрастена към радиото. Радиото ще продължава да се развива, затова не се отказвайте, каза още тя.

Ася Чанева, водеща на вечерната алтернативна линия за култура и музика - "Аларма", както и на рубриката за климат и екология - "Зелени минути", сподели, че не всеки със смарт телефон е журналист. По думите й, за да си журналист трябва да положиш много усилия и да си подготвен по темата. Освен това не всеки път ще отразяваш събития, които са ти по "вкуса", но трябва да с винаги подготвен.

"Не трябва да бъдат "дръжки на микрофон" и не трябва да правят на никого услуга - журналистите не са пиари", изтъкна още Чанева, за която радиото има накъде да се развива, както подкастите, дигиталните платформи на БНР, които трябва да се разширяват.
 
За Таня Димова, която е част от културните предавания на програма "Христо Ботев", но има и авторски предавания и рубрики като "Кино с думи", "Младите в журналистиката", "Младите в изкуството", "На ти с компютъра", "Киното на младите", радиото е страст, любов и отдаденост.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна