Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": Новите санкции на ЕС срещу Русия ще включват финансови и търговски мерки

Десетият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия ще включва финансови и търговски мерки, както и вписване в черния списък на физически лица и фирми, съобщи в понеделник "Политики" (Politico).

Според официални лица и дипломати, запознати с въпроса, санкциите ще засегнат четири руски банки, включително най-голямата частна в страната - "Алфа-банк" (Alfa-Bank) на руско-израелския милиардер Михаил Фридман.

Ще бъде наложена и забрана за руски граждани да работят в бордове на дружества от критична инфраструктура в ЕС, като например електрически мрежи или доставчици на газ.

Твърди се, че ще бъде наложена търговска забрана за вноса на руски асфалт и каучук или битум (нефтопродукт), както и върху износа в Русия на стоки от ЕС, включително камиони, други тежкотоварни превозни средства, строителни машини, помпи и други машини, използвани в строителния сектор. Пакетът включва и допълнителни забрани за износ на електронни компоненти, които Русия може да използва за производството на оръжия.

Не е ясно дали диамантите ще влязат в новия санкционен пакет, казаха пред "Политико" еврослужители.

Допълнителни 130 организации и лица също ще бъдат включени в списък, предложени от Полша, балтийските страни, Германия, Франция и др. Те включват руски военни лидери, служители, назначени от Русия в окупираните територии в Украйна, журналисти, работещи за руски държавни медии и пропаганда като Russia Today, както и компании и лица в други страни, свързани с военните усилия на Русия или наемническата група "Вагнер" — а именно в Мали, както и от Иран, който е обвинен в продажба на дронове и компоненти на руската армия.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна