Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболният Наполи и волейболният Перуджа: Да умееш да бъдеш силен отбор

Лучано Спалети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се получи нещо много общо между футболната серия „А” и волейболната „А1” при мъжете. Лидерите и в двете първенства съответно  Наполи и Перуджа волей,  са далеч напред от вторите в класирането.  

В Серия А водач е Наполи с 59 т.,  с 16 точки вече аванс пред втория Интер, който играе довечера своя мач от 22-ия кръг срещу изпадащия Сампдория. Както и да завърши този двубой, сериозната разлика от върха ще се запази. Снощи Наполи победи като домакин другия тим в зоната на изпадащите – Кремонезе, с 3:0. Головете отбелязаха Кваратшкелия, Осимен и Елмаз. Осимен е голмайстор на Серия А вече със 17 попадения, Кваратшкелия е с 11 гола за сезона, а северомакедонецът Елмаз не може да не се разпише дори като влиза като резерва. В тази посока, Наполи е първият европейски отбор, който вкарва най-много голове чрез резервите си. 

Освен това има и своя калчо – художник. Откри го седмичното телевизионно спортно предаване на обществената медия РАИ „Domenica sportiva. Казва се Квараваджо – т.е. от името на големия италиански художник Караваджо и това на талантливия грузински футболист Кваратшкелия. Трябва да добавим , че Квараваджо – Кваратшкелия  създава футболни картини  на терена по начина по който се движи с и без топката, с  подаванията си, с головете които вкарва и головите положения, които създава са наистина като геометрични и естетически изображения в рамките на игралното поле. 

Такъв художник във волейбола е националният разпределител на Италия, капитанът на скуадрата световен шампион Симоне Джанели– играч, който българската публика добре познава. Той изписва игровите ситуации на клубния си Перуджа така, че и по-малко можещите се издигат като класа. И Перуджа с треньор опитния бивш национал и бивш селекционер на адзурите Андреа Анастази, води убедително в първенството  без загуба с рекорден брой от 32 поредни победи от началото на сезона. 

Първият отбор от А1, който го накара за първи път да играе тайбрек в първенството бе Тренто, който снощи с Матей Казийски бе на прага да поднесе голямата изненада пред собствените си тифози. Уви! Загуби с 2:3 гейма. На тима не достигна увереност преди всичко в лицето на разпределителя Рикардо Збертоли. Капитанът на тима Матей Казийски реализира 16 точки и след мача каза: „ Бяхме близо до успеха. Натиснаха ни много чрез сервиса, ние опитахме също, но те бяха малко по-добри и заслужиха двете точки. Ние можехме да вложим малко повече от себе си, в някои важни моменти от мача”. Тренто е трети в класирането на две точки зад Модена, а Перуджа е на върха с 56 т.,  равно на 18 точки аванс. 

И тук тайната в общото между волейболния Перуджа и футболния Наполи се открива в думите на треньора на Наполи Лучано Спалети: „Ние сме силен отбор. Обаче, ако ние не даваме максималното от себе си, ние няма да намерим тази сила, няма да я разпознаем, няма да я усетим. И тогава е възможно да възникнат трудностите. За да си добър в нещо, главата трябва да проумее, че всеки път трябва да се полагат усилия и старание, иначе  максималното не се усеща. А не се ли усети то, не можеш да откриеш своята сила и възможности”. Една житейска и не само спортна лекция от страна на треньора на Наполи Лучано Спалети.  

По публикацията работиха: Елена Шаханова, кореспондент в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна