Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 души са убити при терористично нападение в Буркина Фасо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деветнадесет души са убити при две нападения в разкъсваната от джихадисти Буркина Фасо, съобщиха местни жители и службите за сигурност.

Седем членове на доброволческите сили VDP са убити при нападение в северозападното село Дембо, съобщи за АФП високопоставен служител на милицията.

В неделя "терористична група" е убила 12 души, включително двама членове на VDP, в Яргатенга, село близо до източната граница с Того и Гана, съобщават местни източници.

"Това е третият път, когато Яргатенга става мишена за един месец", заяви местен служител и каза, че комисарят на града е бил убит при засада на 1 февруари.

Нападението в Дембо е извършено от "около 100 въоръжени мъже, които са нахлули в селото с пикапи и мотоциклети, открили са огън, преди да нападнат VDP", казва пред АФП служител на доброволческите сили.

"Загубихме седем членове в боевете, които продължиха повече от три часа. Няколко нападатели също бяха убити, но телата им бяха отнесени" от нападателите, каза той.

Той добави, че поради недостиг на бензин частите на VDP не са могли да преследват нападателите, въпреки че в петък сутринта от Нуна, на около 15 км, са пристигнали военни сили.

С нападенията броят на загиналите от въоръжените бунтовници достигна около 60 души само за миналата седмица, в сравнение с около 50 души през предходната.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна