Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отрича да е подготвяла преврат в Молдова

Антиправителствен протест в Кишинев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отхвърли като "напълно необосновани" обвиненията на Молдова, че Москва подготвя заговор за насилствено сваляне на проевропейското ръководство на страната с помощта на диверсанти, предаде АФП.

"Подобни твърдения са напълно неоснователни и неподкрепени с доказателства", заяви руското външно министерство.

БГНЕС припомня, че вчера президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че подготвя заговор за сваляне на нейното правителство. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е "прихванал план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване".

Руското външно министерство обвини Киев, че се опитва да настрои Молдова срещу Русия, и обвини молдовските власти в русофобия.

"За разлика от западните страни и Украйна, ние не се намесваме във вътрешните работи на Молдова и други страни по света", заяви министерството.

"Русия не представлява заплаха за сигурността на Република Молдова", добави то и заяви, че "стабилните и приятелски отношения" с Русия могат да бъдат от полза за Молдова.

През февруари миналата година Русия нахлу в Украйна и призова украинската армия да свали Зеленски.

В продължение на години Кремъл се опитваше да задържи постсъветски държави като Украйна и Молдова в своята сфера на влияние, но и двете страни се ориентираха към Запада.

Русия поддържа т.нар. мироопазващи сили в отцепилия се регион в Източна Молдова, наречен Приднестровие, който граничи с Украйна.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна