Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Петролната и газова индустрия е спечелила 4 трилиона долара през миналата година

Фатих Бирол, ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Печалбите на световната нефтена и газова индустрия през 2022 г. скочиха до около 4 трилиона долара от средно 1,5 трилиона долара през последните години, заяви във вторник ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, предаде Ройтерс.

Въпреки тези печалби страните, зависещи от приходите от нефт и газ, трябва да се подготвят да намалят зависимостта си от петрола, тъй като търсенето ще спадне в дългосрочен план, посочи той чрез видеовръзка по време на конференция в Осло.

"Особено страните в Близкия изток трябва да диверсифицират своите икономики. Според мен COP28 (Срещата на върха за климата) може да бъде отличен крайъгълен камък за промяна на съдбата на страните от Близкия изток", каза Бирол.

"Вече не можете да управлявате страна, чиято икономика е 90% зависима от приходите от петрол и газ, защото търсенето на петрол ще намалее“, добави той.

Домакин на тазгодишните преговори за климата на ООН ще бъдат Обединените арабски емирства, които са членове на групата страни производителки на петрол ОПЕК.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна