Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийни сметки за вота, но доколко благоевградчани са готови да платят?

Въпреки тревожните данни на статистиката от последното преброяване на населението, което в област Благоевград е намаляло с близо 35 хиляди, Първи многомандатен избирателен район си запазва правото да изпрати 11 народни представители и в следващия парламент. 

По сметките на основните политически играчи – мандатите трябва да са поне 17, за да се изпълнят очакванията им. Неравенството подсказва, че битката за гласовете на избирателите ще бъде ожесточена, на фона на още една статистика – за последните две години хората, които отиват да гласуват, са намалели с 27%.

Какви сметки си правят политиците и доколко народът е готов да плати цената? 

Репортажът от Благоевград е на Кети Тренчева: 

За пети път през последните две години политиците ще искат от народа кредит. Кредит на доверие! Предишните четири обаче влязоха в графата "лоши" и затова хората все повече не вярват.

Какъв ще бъде електоралният ресурс и как ще се борят за него партиите, които влизат в поредната предизборна битка?

Цифрите за избирателната активност в Благоевградски район са показателни за топящото се доверие в политическата класа. 

Преди две години, на 4 април, до урните са отишли близо 159 хиляди гласоподаватели. На 2 октомври, миналата година – 116 хиляди, с 43 хиляди по-малко.


Всички партии са загубили част от избирателите си – някои повече от два пъти. Изключението е едно, "Възраждане", което ясно заявява, че няма да се коалира с никого и може да управлява сама. Така партията е увеличила вота за себе си над четири пъти за две години - от 1759 на 7293 гласа.

Почти сигурно е, че ГЕРБ ще запази лидерското си място в Благоевградска област, въпреки сериозният отлив на гласове за последните две години – от близо 20 хиляди гласа. Сигурен е и водачът на листата - Росен Желязков, но на втора позиция се завръща бившият областен председател и депутат в няколко парламента Даниела Савеклиева.

Няма промяна в местата и номинациите от Петрич, Сандански и Симитли, където кандидатите събират впечатляващ преференциален вот. Тази ожесточена вътрешна битка, обаче, носи повече гласове за партията, която очаква да вземе 5 мандата в Благоевград. Ще се потвърди ли отново изборната практика с впечатляващия брой преференции за определени кандидати в листата?

Основен конкурент на ГЕРБ в предстоящото състезание към 49-я парламент ще бъде дясно-центристката коалиция "ПП-ДБ".  И в двете формации също се наблюдава отлив на гласове от последните избори на 2 октомври. Промяната загуби 5 хиляди гласа, а Демократична България за две години намали резултата си наполовина и дори нямаше свой депутат в 48-ия парламент. Новата предизборна коалиция обаче очаква сериозно да привлече дясномислещите хора, както и всички, които искат корупцията да бъде преследвана, а съдебната система – справедлива и ясно разграничена от политиката.

Листата на коалицията не е обявена, но сигурните имена в нея са Андрей Гюров от ПП, Владимир Милушев от ДБ и адв. Методи Байкушев, представител на силната гражданска енергия в региона.

Социалистите в Благоевград все още вярват, че имат сили да влязат в тази изборна битка, въпреки, че за две години загубиха почти половината от гласуващите си. Искат и оставката на лидера си. БСП имаха само един депутат в 48 НС, което местните социалисти обясняват със спуснатата от централата листа. Сега ще се борят да не е така.

Най-стабилно и без сериозни амплитуди в изборния резултат стои ДПС. Гласовете за партията в областта са между 19 и 21 хиляди. Малко не им достигаха за трети мандат, но сега очакват да имат късмет.

И докато партиите чертаят стратегии и пресмятат сигурни и възможни гласове, хората все повече се отдалечават от надеждата за изход от кризата, в която затъват като в блато.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна