Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин: Ще вземем контрамерки срещу юридически лица от САЩ, които подкопават китайския суверенитет

Китай заяви, че американски балон е прелетял над Синцзян и Тибет и предупреди за ответни действия

| обновено на 15.02.23 в 17:53
Министерството на външните работи в Пекин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай ще вземе контрамерки срещу юридическите лица на САЩ, които подкопават китайския суверенитет, заяви днес външното министерство в Пекин, цитирано от Ройтерс.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин направи съобщение в началото на редовен брифинг, след като САЩ свалиха китайски балон и казаха, че налагат санкции на шест юридически лица, свързани с подозрителна програма на Китай за балони за наблюдение.

"САЩ злоупотребиха със сила, реагираха прекалено остро, ескалираха ситуацията и използваха това като претекст за незаконно санкциониране на китайски компании и институции", каза Вънбин. Той допълни, че Китай е твърдо против това и ще вземе контрамерки  в съответствие със закона срещу съответните юридически лица на САЩ, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай.

Вънбин заяви, че Китай решително ще пази националния си суверенитет и законните си права и интереси.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави към черния си списък шест китайски юридически лица, свързани с подозрителна програма на Пекин за балони за наблюдение.

Снимка, предоставена от ВМС на САЩ, показва  частите от балон, открит над Атлантическия океан на голяма височина, подготвян за транспортиране до база Литъл Крийк, 10 февруари 2023 г. (публикувано на 14 февруари 2023 г.), ЕПА/БГНЕС

Новите ограничения бяха обявени, след като Белият дом каза, че ще обмисли повече мерки "за разкриване и справяне" с по-мащабните дейности по наблюдение от страна на Китай, които застрашават националната сигурност и съюзниците на САЩ. Същевременно ВВС на САЩ свалиха още няколко летящи обекта, за които не беше обявено, че имат връзка с Китай, а произходът им остана неизяснен.

В края на миналата седмица министерството на търговията на САЩ включи пет китайски компании и един изследователски институт в черен списък. Те са обвинени в подкрепа на "усилията за модернизиране на въоръжените сили на Китай, особено на аерокосмическите програми на Народната освободителна армия, включително чрез модерни дирижабли и аеростати", съобщиха американски медии.

Сред засегнатите от санкциите са Beijing Nanjiang Aerospace Technology и 48-ият изследователски институт на China Electronics Technology Group Corporation. Санкциите затрудняват износа на технологии за САЩ. По-рано Bloomberg съобщи, че китайският балон, свален в САЩ, е имал западни компоненти.

Пентагонът смята, че китайският балон е наблюдавал стратегически цели на САЩ. Пекин твърди, че устройството е било предназначено за метеорологични проучвания и е навлязло във въздушното пространство на САЩ случайно.

А държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който отложи планираното пътуване до Пекин заради балона, обмисля да се срещне с китайския си колега Ван И през тази седмица в Мюнхен, съобщиха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Същевременно Китай заяви днес, че американски височинни балони са прелетели над  Синцзян-уйгурския автономен район и автономния район Тибет, предаде Ройтерс.

Инсталация с балон с горещ въздух в търговски център в Пекин, Китай, 14 февруари 2023 г./ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени