Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tesla ще отвори част от зарядната си мрежа в САЩ и за други електромобили

Зардна станция Supercharger за електромбили на Tesla
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията на Илон Мъск Tesla ще направи за първи път част от своята мрежа за зареждане на елетромобили достъпна за други марки електрически превозни средства, обяви Белият дом, като това е част от федерална програма за 7,5 млрд. долара за изграждане на национална мрежа от зарядни устройства и намаляване на вредните емисии.

Tesla ще позволи на всеки електромобил (EV) да използва поне 7500 зарядни станции от мрежите на компанията Supercharger и Destination до края на 2024 г., обяви в сряда администрацията на преидента Джо Байдън. Достъпните зарядни устройства ще бъдат разположени в САЩ - както в градските, така и в селските райони - и ще включват 3500 нови зарядни станции по магистралите.

Отварянето на мрежата за зареждане на Tesla ще стане възможно чрез част от федерална програма на стойност 7,5 млрд. долара за инвестиране в зареждането на електромобили, посочи Белият дом.

Шофьорите ще имат достъп до отворените станции за зареждане чрез приложението или уебсайта на Tesla.

Tesla също така ще удвои повече от цялата си национална мрежа за зареждане, добави Белият дом.

Администрацията на Байдън се стреми САЩ да разполагат с 500 000 зарядни станции за електромобили в цялата страна и електромобилите да представляват половината от продажбите на нови автомобили до 2030 г. Белият дом каза, че в момента има 3 милиона електромобила по пътищата на САЩ и над 130 000 обществени зарядни станции в в цялата страна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна