Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ръст на петролните и газови инвестиции в Норвегия през тази година

Снимка: equinor.com

Норвежките петролни и газови компании рязко повишиха инвестиционните си прогнози за 2023 г., след като предложиха повече от дузина нови проекти в края на миналата година, показа проучване на статистическата служба на страната (SSB), цитирано от Ройтерс.

Най-големият бизнес сектор в страната сега очаква да инвестира 187,8 милиарда норвежки крони (около 18,407 млрд. долара) през 2023 г. спрямо прогнозата от 149,7 милиарда, направена през ноември, каза SSB.

Инвестициите за следващата година се очаква да бъдат 178,6 милиарда крони (около 17,511 млрд. долара), показа първоначалната оценка за 2024 г.

Петролните компании побързаха да представят нови проекти до края на 2022 г., когато изтекоха временните данъчни стимули на Норвегия, които бяха одобрени от парламента на страната през 2020 г. в подкрепа на офшорни инвестиции, отбелязва Ройтерс.

Тези планове включват проекта AKRBP на Aker BP за разработване на проекта Yggdrasil, по-рано наричан NOAKA, на стойност над 10 милиарда долара инвестиции.

Разходите за нови офшорни находища се включват в проучването само когато компаниите представят на властите планове за развитие и експлоатация.

Все още проектите трябва да бъдат официално одобрени от правителството, а в много случаи и от парламента на Норвегия, но не се очаква това да представлява заплаха за плановете.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна