Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР: Растящите търговски потоци към съседите на Русия могат да са знак, че се избягват санкциите

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Процъфтяващите търговски потоци със съседите на Русия могат да са знак, че санкциите, наложени на Москва заради войната ѝ в Украйна, се избягват, според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде Блумбърг.

САЩ и Европейският съюз наложиха търговски ограничения на почти всеки сектор на руската икономика, блокирайки вноса на всичко - от луксозни стоки до компютърни чипове и суровини, които могат да се използват за създаване на оръжия и захранване на военната машина на президента Владимир Путин.

Германският износ за Русия спадна до 38% от май до юли 2022 г. спрямо средната стойност за същия период между 2017 г. и 2019 г. Но в същото време германският експорт почти се удвои за Армения и нарасна повече от три пъти за Киргизстан – тенденция, наблюдавана и в търговските потоци към Кавказ и централна Азия от САЩ, Обединеното кралство и други държави от ЕС, съобщи ЕБВР в четвъртък.

"Това може да е свързано с нарушаване на санкциите", каза Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР. Тя добави, че след спад от 30% на годишна база през 2022 г. икономиката на Украйна ще се стабилизира тази година.

ЕС е готов да приеме десети пакет от санкции следващата седмица в навечерието на първата годишнина от руското нахлуване в Украйна. Като част от пакета, лидерите на блока искат да принудят банките да отчитат активи, свързани с централната банка на Русия, като същевременно бъдат наложени нови забрани, свързани с търговията на стоки и технологичен контрол на обща стойност от 11 млрд. евро.

Въпреки че няма общо ембарго за всички стоки и търговията със съседите на Русия не е ограничена, големи промени в търговските потоци са очевидни. Според Яворчик това може да се дължи на компании, които искат да избегнат надлежната проверка на контрагентите. Някои компании също така могат да имат проблеми с обработката на плащания, каза тя.


Армения, Киргизстан и Казахстан са в митнически съюз с Русия и Беларус като членове на Евразийския икономически съюз - водения от Москва конкурент на ЕС. С оглед на това няма пречки стоките, изнасяни за тези страни, да бъдат пренасочени към Русия от търговците, отбелязва Блумбърг.

Износът за Русия от нейните партньори от Евразийския икономически съюз скочи миналата година, както и продажбите от Турция за Русия. Някои от артикулите, пресичащи границата, повдигнаха подозрение, че Русия прибягва до креативни мерки, за да се сдобие с артикули с двойна употреба за създаване на оръжия като танкове и крилати ракети.

Миналата година европейски служители казаха, че са видели да се появяват в руско военно оборудване части от хладилници, перални машини и дори помпи за кърма след скок в износа на тези продукти за страни от региона на Кавказ и Централна Азия.

Премиерът на членката на ЕС и НАТО Латвия, Крисянис Каринс, призова по-рано този месец за налагане на репресии срещу всеки, който се опитва да заобиколи санкциите.

"Мисля, че е много важно да разгледаме вратичките", каза той на 3-ти февруари. "Изглежда съвсем ясно, че търговците намират начини да търгуват законно стоки, например с Турция, Казахстан или Армения, които след това се изпращат за Русия, защото тези страните не се придържат към режима на санкции", добави той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна