Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптовалутите между ентусиазма и скептицизма

Снимка: Pixabay

Кое е ценно и стойностно, е въпрос, който занимава хората отдавна. В хода на историята има немалко случаи, когато хората масово са били убедени, че дадена стока е ценна. Един от най-известните примери са холандските лалета през 17-и век. Луковиците, пренесени от Османската империя и захванати на местна почва, започват да се продават за баснословни цени на наскоро възникналата Амстердамска борса. През 1636 г. спекулативният балон се надува дотолкова, че цената на няколко луковици редки сортове достига тази на къщите. Но през следващата 1637 г. пазарът внезапно се срива, мнозина губят огромни богатства, а холандските лалета стават нарицателно за спекулативен балон.

Такава ли ще е съдбата на криптовалутите, е рано да се каже – несигурността в света в момента е довела до отлив на интерес към рискови активи, от друга страна, криптовалутите представляват интерес заради своята децентрализираност, възможността да оперираш с тях в дигиталната среда, в която няма нужда от доверие. Също така не е възможно някой да ти запорира активите в крипто и да ги вземе.


Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража", разказва какво е блокчейн технология, на какъв принцип работят криптовалутите, за какво се използват и как се копаят.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна