Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на шегата габровци ще размишляват – не на шега. Кои ще са депутатите им?

Четирима депутати ще представляват избирателите от Габровска област в следващия парламент. Според прогнозите на местните жители, те ще са от онези партии, които успяха да реализират мандат и на предишните избори.

По-притеснително е обаче, че очакванията и този път не са оптимистични, а ако се сформира правителство ще е от ден до пладне, казват габровци.

Още от настроенията на хората и партийните размисли преди поредния извънреден вот, в репортажа на кореспондентката ни Велина Махлебашиева:

Нито политиците, нито избирателите вярват, че и след тези избори ще се състави правителство, казват габровци, а тези им настроения се потвърждават и от данните за активността. В спиралата на избори, в Габровския район с малко над 100 хиляди избиратели, на вота преди две години са излезли почти половината, а на последния - по-малко от 38 хиляди души. Немалък е процентът на тези, които отиват до урните, за да заявят, че не подкрепят никого.


С по-малко гласове, но позицията на първа политическа сила в областта запазва ГЕРБ. Тук партията, ръководената от Бойко Борисов, традиционно регистрира едни от най-добрите резултати на парламентарните избори в страната. Мнозина считат, че заслугата за този успех е на бившия вицепремиер и заместник -председател на ГЕРБ Томислав Дончев, чиято политическа кариера започва от кметуването му в Габрово. Той води партийната листа тук и очаквано ще застане начело и сега. Преди две години ГЕРБ имаха двама депутати от общо четирима от областта, но в последните три вота вкарват в парламента само водача.

Въпреки лидерската си позиция, ГЕРБ губи гласове, като за да запази лидерското си място, партията ще разчита на кандидати, които са добре познати и са местни хора. На познато лице за водач залага и основният опонент на ГЕРБ – СДС – новата коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Дали обаче избирателите им ще припознаят за свой отстранения от групата на БСП Явор Божанков, който ще е кандидат от гражданската квота на формацията?

Издигането му веднага породи аналогия с предишните избори, когато Габрово изпрати в парламента отцепилият се от „Има такъв народ“ и бивш спортен министър Радостин Василев. На спуснатите отгоре често избирателите по места гледат с недоверие, още повече, че никой не обича предателите, коментираха тогава гласоподаватели. Сега случаят е различен, изтъква областният координатор на „Продължаваме Промяната“ Петър Петров.

Предстои да разберем как гледат на кандидатурата на Явор Божанков и симпатизантите на другия субект в новата коалиция – „Демократична България“ и дали ще дадат гласовете си за листата, макар че едва ли са решаващи - според данните от последните избори, те са под 1800.

Приблизително толкова гласа събира в областта и ДПС. Движението разчита на малко, но  сигурни гласоподаватели - жители на няколко севлиевски села с преобладаващо етническо турско население. И макар избирателите на ДПС в Габровския район да не надхвърлят 5%, областта се представлява от депутат и от Движението, след преразпределението на гласовете по утвърдения у нас изборен метод.

На тези избори за пореден път начело на „Възраждане“ в Габрово застава Даниел Петров, който беше народен представител в последните два парламента. И тъй като вече отворихме дума за наложените от партийните централи кандидати, той изтъква предимството да си жител на района, от който си излъчен. От участниците във вота, „Възраждане“ са единствените, които повишават резултата си осезаемо и ако преди две години поддръжниците им в Габрово са били малко над 1200 души, през октомври 2022-а гласа си за тях са дали повече от 4500, което им отреди място на трета политическа сила в областта.

Четвърти останаха БСП. Подкрепата за тях се е стопила наполовина от изборите през април 2021-а до октомври миналата година. За пръв път от демократичните промени у нас червените не успяха да реализират мандат от Габрово. Загубиха го когато листата на БСП поведе  посоченият от централата Крум Дончев и не успяха да си го върнат с издигането на областния председател в Габрово Валери Митов. По неговите думи, левите ще работят обединени, въпреки отражението по места на случващото се в партията на национално ниво, и макар загубеното доверие между габровските социалисти и висшето ръководство.

Изборите наближават, но габровци на шега подмятат, че ще умуват кого да изберат на 1 април – тогава се пада Денят за размисъл.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна