Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зидан ще бъде посланик на Алпин

3
Зинедин Зидан (крайният вдясно) на представянето на отбора във Ф1.
Снимка: Ройтерс

Алпин стана последният отбор от Формула 1, който представи болида си за предстоящия сезон 2023. Тимът, който е собственост на френската автомобилна компания Рено, също така представи футболна звезда Зинедин Зидан като нов глобален посланик на марката. 
 
Показаният болид с модификация А523 е в основно розово, което е цветът на основния спонсор BWT, но колата ще бъде пребоядисана в традиционното синьо след първите три състезания от кампанията в Бахрейн, Саудитска Арабия и Австралия. 

Французите Естебан Окон и Пиер Гасли ще бъдат основни пилоти през сезона. Окон започва четвърта година в Алпин, докато Гасли беше привлечен от Алфа Таури през тази зима, за да замени напусналия двукратен световен шампион Фернандо Алонсо. 

Новият болид ще дебютира в предсезонните тестове от 23 до 25 февруари в Бахрейн, където ще се състои и първият старт за сезона на 5 март.

В академията на Алпин се подготвя българският талант Никола Цолов, който ще се състезава във Формула 3 този сезон.

Целта пред отбора  във Ф1 за предстоящата кампания е най-малко да затвърди четвъртата си позиция в класирането при конструкторите от миналия сезон със стремежа да съкрати максимално изоставането си от топ 3 - Ред Бул, Ферари и Мерцедес.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна