Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов с участие в регионалната формула на Близкия изток

Никола Цолов
Снимка: Личен архив

Никола Цолов ще вземе участие в три старта на пистата "Яс Марина". в Абу Даби, ОАЕ. Българският състезател ще се включи в Регионалната формула на Близкия изток (Formula Regional Middle East Championship). Цолов ще кара за китайския отбор R&B Racing заедно с Джовани Масчио, Руобин Танк и Сеню Хан.

Това ще бъде първо участие за Цолов в официално състезание през 2023 г. 16-годишният талант спечели по впечатляващ начин испанската Формула 4 през 2022-ра

Регионалната формула на Близкия изток използва напълно идентични болиди. Те са конструирани от италианския конструктор Tatuus и използват турбо-двигатели на Алфа Ромео, които са с мощност 270 к.с.

Уикендът на пистата "Яс Марина" ще служи като подготовка за дебютантския сезон на Никола Цолов в F3. Традиционно регионалните формули са междинно ниво между Формула 4 и Формула 3. В крайна сметка екипът на Цолов избра директно прехвърляне в F3.

Сезон 2023 в Регионалната формула на Близкия Изток се състои от 5 кръга и общо 15 състезания. До момента изминаха 4 кръга, които се проведоха на пистите в Дубай и Кувейт. Този уикенд ще се състоят последните три старта на пистата Яс Марина в Абу Даби.

В края на този уикенд Цолов ще се изправи срещу младежкия пилот на Ред Бул Себастиан Монтоя, състезателят от академията на Ферари Рафаел Камара, както и юношата на Мерцедес и лидер във временното класиране Андреа Кими Антонели.

Вчера Никола Цолов приключи участието си в предсезонните тестове в F3, които се проведоха в Бахрейн. Пилотът на АРТ Гран при направи 166 обиколки в рамките на три дни. През първия ден той записа 11-то време. Във втория бе 13-ти, а в последния – пак 11-ти. Малко преди изпитанията стана ясно, че Цолов се присъединява към академията на Алпин.

Сезон 2023 във Формула 3 се състои от 10 кръга и започва на 4 и 5 март в Бахрейн. След това шампионатът ще посети за първи път Мелбърн и пистата Албърт парк. Останалите състезания ще подгряват част от европейските стартове на F1.

Първото на "Яс Марина" ще бъде в събота от 17:30 часа българско време. Останалите два старта са в неделя от 7:45 и 11:45 часа. Всички надпревари могат да бъдат наблюдавани на живо и безплатно в канала на шампионата в YouTube.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна