Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Варна се сдоби с още един мандат и бъдещ депутат: Кой го иска, какво предлага?

Варна ще има още един мандат за предстоящите избори след преразпределението от последното преброяване. Така битката ще е и за 16-я мандат, а варненци ще имат по-голямо представителство в парламента.

Какви са амбициите на основните конкуренти за предстоящия вот и има ли нови лица? Репортажът е на кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова:

Предсрочните избори във Варна са интересни за политическите сили като генерална репетиция и спечелване на повече влияние за местните избори, а и заради допълнителния 16-и мандат в избирателния район, който всички казват, че ще се стремят да спечелят.


Най-големи са надеждите на представителите на новото обединение – "Продължаваме Промяната" – "Демократична България", които смятат, че към четирите мандата от предишните избори на ПП и към единия мандат на ДБ, може да се прибави и 16-я мандат, а защо не и още.

Административният секретар на ГЕРБ и депутат с няколко мандата Павел Христов смята, че сега могат да спечелят дори още един мандат и че списъкът "Магнитски" няма да има влияние върху вота.

За Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане" и евентуален водач на листата, което обаче не пожела да потвърди, най-важна е подписката за отлагането на приемането на еврото.

Борислав Гуцанов със сигурност ще бъде водач на листата на БСП, тъй като е освен лидер на социалистите в града. Той е и най-разпознаваемото им лице.

Сигурен водач на листата на ДПС е и Ерджан Себайтин, който знае, че винаги може да разчита на 8-10 000 гласа във Варна и региона.


Досегашният депутат от "Български възход" Александър Николов все е още не е сигурен дали ще бъде водач на листата в морската ни столица, но смята, че партията е спечелила авторитет с консенсусното си поведения в досегашния парламент.

Във Варна има и напълно ново ръководство на ИТН - с Юлиян Минчев, областен и общински секретар. Все още не е потвърдено, но се очаква лично Слави Трифонов да бъде начело на листата.

Очаква се и листата на НДСВ, каза Станимир Илчев, който събра варненските представители на формацията.

За политиците шоуто предстои, за всички варненци обаче то не е съвсем забавно, тъй като се повтаря, както във филма "Омагьосан ден", където Бил Мъри играе ролята на тв синоптика Фил Конърс, който преживява един и същ ден отново и отново, докато самият той не се промени към добро. От нас зависи да развалим магията.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна