Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тленните останки на Атсу пристигнаха в Гана

Кристиан Атсу с екипа на Нюкасъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тленните останки на ганайския футболис Кристиан Атсу бяха транспортирани със самолет в Акра в неделя вечерта, ден след като беше намерен мъртъв под срутена сграда в Южна Турция, съобщава Ройтерс.

Атсу беше в неизвестност след земетресението на 6 февруари след срутването на жилищна сграда в Хатай. Той беше на 31 години. Увит в националния флаг на Гана, ковчегът на полузащитника беше посрещнат на международното летище "Котоко" в столицата от вицепрезидента Махамуду Бавумия и военна почетна гвардия.

"Надявахме се до последно, всеки ден, който изминаваше, се молехме и се молехме. Но уви, когато беше намерен, той вече не беше жив", каза Бавумия пред посрещачите на летището.

Футболистът трябвало да излети от Южна Турция часове преди земетресението, но мениджърът на Хатайспор каза в петък, че ганаецът е избрал да остане в клуба, след като вкара победния гол в мач от турското първенство на 5 февруари.

31-годишният Атсу премина в Хатайспор през септември 2022 година. Полузащитникът игра в четири мача за тима, в които отбеляза един гол. В кариерата си е носил екипите още на английските Нюкасъл, Борнемут, Евертън, на португалските Рио Аве и Порто, Витес (Нидерландия), на испански Малага, Ал-Раед Бурайда от Саудитска Арабия. С тима на Порто той стана шампион на Португалия и носител на Суперкупата на страната. През 2013-а преминава в английския Челси, но не записва нито един мач за клуба, след което пет пъти е пращан под наем, а през 2017 година подписва договор с Нюкасъл, с който печели Чемпиъншип, втората дивизия на шампионата на Англия.

Полузащитникът има 64 мача за националния отбор на Гана, в които отбеляза 10 попадения и направи 9 асистенции.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна