Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван засилва военното сътрудничество със САЩ

Ро Хана и Цай Ингвен в Тайпе, 21 февруари 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Тайван ще засили военния обмен със САЩ, за да възпрепятства "авторитарния експанзионизъм", заяви президентката на страната Цай Ингвен днес след среща с американски законодатели в Тайпе, предаде АФП.

Петдневната визита на щатски конгресмени идва, след като един от най-висшите служители в Пентагона е направил посещение на острова на фона на напрежение между Вашингтон и Пекин заради предполагаемите китайски шпионски балони.

"Тайван и САЩ продължават да засилват военния обмен", заяви Цай и допълни:

"Тайван ще си сътрудничи в бъдеще още по-активно със САЩ и с други демократични партньори, за да се противопостави глобални предизвикателства като авторитарен експанзионизъм и климатични промени". Тя обаче не даде подробности за военното сътрудничество.

"Файненшъл таймс" съобщи за визита през уикенда на Майкъл Чейс, заместник-помощник секретар по отбраната по въпросите на Китай.

В Тайпе междувременно конгресменът Ро Хана, член на новосъздадената комисия в Камарата на представителите за стратегическата конкуренция с Китайската комунистическа партия, заяви, че ръководи двупартийната делегация, за да разшири "партньорството в отбраната" и да засили връзките с индустрията в сферата на полупроводниците, в която Тайван е водеща световна сила.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна