Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици изпратиха Петър Жеков

Дълга опашка се изви на Националния стадион от желаещи да се простят с Петър Жеков.
Снимка: БГНЕС

Легендарният голмайстор на ЦСКА, Берое и българския национален отбор Петър Жеков бе изпратен в последния си път от легенди на "червените", ръководството на клуба, играчи и фенове на "армейците", които дойдоха на Националния стадион "Васил Левски". Един от най-великите нападатели в историята на българския футбол почина в събота на 78-годишна възраст.

Сред големите имена, които дойдоха да си вземат последно сбогом с Жеков, бяха Димитър Якимов, Аспарух Никодимов, Димитър Пенев, Пламен Марков, Емил Костадинов и други. Там бе и легендата на Левски Кирил Ивков. Венци поднесоха играчите от настоящия отбор на ЦСКА София, а на поклонението присъстваха още треньорът на "армейците" Саша Илич, бившият вътрешен министър Румен Петков и привърженици на тима.

"Където беше той, там беше веселото. На Олимпиада сме изиграли, на полуфинали. Съжалявам искрено, но едва ли ще се роди скоро втори Жеков", каза неговият съотборник Аспарух Никодимов. "Доста съм бил при него. Бях стопер тогава - 88 минути го пазя, една минута ако не го опазя, веднага ми вкарва гол. Петьо, изключителен човек. Голям човек, на никого не е казвал нещо лошо", сподели дългогодишният съперник на Жеков Кирил Ивков.

"Факт е, че той е една от личностите, от които ние сме се вдъхновявали, мечтали сме да се докоснем до него и в крайна сметка ще остане в нашите спомени като един от най-великите в българския футбол", каза друга легенда на ЦСКА и България Пламен Марков.

Петър Жеков ще остане в историята като първия българин, носител на „Златната обувка“, и като рекордьор по голмайсторски призове в българския елит за всички времена. Жеков е роден на 10 октомври 1944 г. в хасковското село Книжовник. Стартира футболната си кариера в отбора на Химик (Димитровград), а през 1963 г. се присъединява към Берое, където изгрява звездата му – за 6 години отбелязва феноменалните 101 гола в 141 мача за старозагорския тим. След това Жеков се превръща в легенда и на ЦСКА, където играе между 1968 и 1975 година, отбелязвайки отбелязва 144 гола в 167 мача.

Футболистите на ЦСКА София на поклонението.

Повече от половин век 253-те му попадения бяха върховото постижение в родното футболно първенство преди Мартин Камбуров да подобри постижението му. Голмайстор на „А“ група рекордните 6 пъти – 2 пъти с Берое и 4 пъти с ЦСКА. С екипа на „червените“ Жеков е 5-кратен шампион на България през 1969, 1971, 1972, 1973 и 1975 година и 4-кратен носител на Купата на България през 1969, 1972, 1973 и 1974 г. Носител на "Златната обувка" през 1969 г. с 36 попадения, на "Сребърната обувка" през 1970 г. и "Бронзовата обувка" през 1973 г. Печели званието "Заслужил майстор на спорта" през 1965 г.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени