Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина легенда на Реал (Мадрид)

Амансио Амаро.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Легендарният бивш футболист на Реал Мадрид Амансио Амаро почина на 83-годишна възраст днес, съобщиха от Кралския клуб. Амансио, познат с прозвището Магьосника, печели с Реал девет пъти титлата в Испания и веднъж Купата на европейските шампиони в периода 1962-1976.

Той вкарва общо 155 гола в 471 мача за клуба, а през сезон 1984/85 е треньор на Реал. "Той ще бъде запомнен от всички мадридисти и всички футболни фенове като една от великите легенди на този спорт", се казва в съобщението от клуба. 

Амансио изиграва ключова роля и в триумфа на Испания на европейското първенство през 1964. През 2022 Амансио бе назначен за почетен президент на Реал, наследявайки своя бивш съотборник Пако Хенто.

Президентът на Реал Флорентино Перес няма да пътува до Ливърпул за първия мач в Шампионската лига между двата отбора тази вечер, както бе предвидено, за да присъства на поклонението на Амансио Амаро. Той е пожелал да бъде близо до семейството и близките на испанската легенда, като поклонението ще бъде днес от 16:00 часа на стадион "Сантяго Бернабеу".

Емилио Бутрагеньо, който е директор на клуба и откритие на Амансио, пътува с отбора, но ще се завърне в испанската столица за церемонията.

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!