Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският износ за Русия се срина с 45% през 2022 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

Германският износ за Русия се срина драстично през 2022 г. с оглед на санкциите на Европейския съюз срещу Москва заради войната ѝ в Украйна, като в същото време германските компании прекратиха бизнеса си в страната, заяви Германската източна бизнес асоциация, предаде Ройтерс.

Германският износ за Русия се сви с 45% на годишна база до близо 15 милиарда евро през 2022 г., което е най-ниското ниво от две десетилетия, каза от асоциацията.

"Откъсването от руския пазар напредва бързо и ще продължи през 2023 г.", посочи Михаел Хармс, управляващ директор на Германската източна бизнес асоциация, на пролетната пресконференция на групата в Берлин.

Докато германската икономика успя изненадващо бързо да се адаптира към свят без руски енергийни доставки, руската икономика се насочва към криза, смятат от бизнес асоциацията. Въпреки че руската икономика няма да се срине за една нощ, Хармс отбеляза, че "санкциите, изтеглянето на чуждестранни компании и изселването на стотици хиляди млади работници имат токсичен ефект".

Спадът в износа за Русия беше повече от компенсиран от двуцифрено увеличение на експорта към други пазари в Централна и Източна Европа, каза Михаел Хармс и добави, че търговията на Германия с Централна и Източна Европа се увеличи до нов връх от 562 милиарда евро през 2022 г.

В резултат на това 29-те страни от Централна и Източна Европа продължават да допринасят с 18% за  общата германска външна търговия, което е повече от Китай и Съединените щати взети заедно, според Германската източна бизнес асоциация.

Със спад от едва 7% през 2022 г. търговията с Украйна се е сринала по-малко, отколкото би се очаквало с оглед на драматичната ситуация и дори е на път към възстановяване до късната есен, посочи Хармс.

Германските компании в Украйна са запазили или бързо са възстановили производството, където това е възможно, отбеляза Хармс. Германските фирми също така участват интензивно във възстановяването на разрушената инфраструктура и дългосрочното възстановяване на страната, посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени