Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е близо до сделка със САЩ относно суровините за батерии

Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и САЩ са близо до споразумение относно суровините, използвани в батериите, което би позволило на компаниите от ЕС да имат достъп до някои от същите предимства в зеления инвестиционен план на президента Джо Байдън като партньорите на Вашингтон за свободна търговия, заяви еврокомисарят по търговия Валдис Домбровскис.

Пред германския вестник Augsburger Allgemeine Домбровскис отбеляза, че ЕС и САЩ ще могат "да разрешат някои проблеми, но със сигурност не всички" в текущите преговори относно Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън.

Запитан дали е имало напредък, той цитира "добро споразумение за данъчни отстъпки за американските електрически превозни средства", както и освобождаване за лизинг на електромобили от това, което той нарече "дискриминационни условия". Домбровскис добави, че все още има "големи разлики в областта на възобновяемите енергии и водорода".

"Споразумение е постижимо и за производството на батерии", цитира немският вестник думите на Домбровскис. "Европейските компании трябва да бъдат третирани по същия начин като партньорите за свободна търговия на САЩ".

Законът за намаляване на инфлация на САЩ, известен още като климатичен пакет, включва около 500 милиарда долара нови разходи и данъчни облекчения в рамките на десетилетие за насърчаване на производството и услугите в САЩ и дава определени изключения за страни, които имат споразумения за свободна търговия със Съединените щати като Канада, Мексико и Австралия.

Неговият фокус върху стимулирането на американската индустрия разгневи търговските партньори от Азия и Европа, които казаха, че дискриминира техните компании, особено производителите на автомобили.

Домбровскис, който ще пътува до САЩ в началото на следващия месец, каза, че месец март ще бъде "решаващ" за преговорите, отбелязвайки, че Министерството на финансите във Вашингтон трябва да публикува насоки относно климатичния пакет в даден момент през месеца.

Запитан за положението със спорезумението "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции" между ЕС и САЩ, той каза, че не вижда никакъв шанс за възобновяване на закъсалите преговори, които според него са се провалили поради "проблеми и от двете страни", включително по теми като селското стопанство.

"Ние търсим други форми на сътрудничество и създадохме съвместен съвет за търговия и технологии. Вместо да се стремим към всеобхватно споразумение за свободна търговия, трябва да намерим секторни форми на сътрудничество", отбеляза Домровскис.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна