Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обмисля мерки срещу износа за трети страни на стоки, намиращи се под санкциите на ЕС

Германското министерство на икономиката се стреми да намали износа за трети страни на стоки, които попадат под санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради войната й в Украйна, според документ на министерството, видян от агенция Ройтерс.

Министерството иска да адаптира националните и европейските разпоредби, така че износът на стоки, които са важни за руската военна машина, към определени трети страни да бъде разрешен, само ако са предоставени декларации за крайна употреба.

"Трябва да работим заедно, за да се противопоставим на тези дейности за заобикаляне на санкциите по-ефективно от преди - на национално и на ниво ЕС", сочи документ от 22 февруари, в който се излага план от 10 точки за предотвратяване на заобикалянето на санкциите.

Според документа министерството иска да гарантира, че "умишлените нарушения на задължението за представяне на верни сертификати за крайна употреба ще бъдат криминално престъпление в цяла Европа".

Ще бъдат засилени дипломатическите усилия за търсене на сътрудничество от страните партньори и за информиране на компаниите и другите заинтересовани страни за рисковете от износ на санкционирани стоки, се казва още в документа.

"Ние силно се застъпваме на ниво ЕС за създаването на регулаторна рамка, която да стимулира несътрудничещите юрисдикции да си сътрудничат", казаха от немското икономическо министерство.

Междувременно ЕС продължава да обсъжда 10-ия пакет от санкции срещу Русия. Пакетът, оценен на стойност 11 милиарда евро, вероятно ще включва за първи път забрана върху целия износ на седем ирански предприятия, за които се смята, че произвеждат артикули, използвани от Русия във войната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени