Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон предприема африканска обиколка

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще предприеме обиколка в четири държави в Африка, съобщиха от президентството в четвъртък, в опит да се противопостави на нарастващото руско и китайско влияние в региона, предава АФП

Макрон ще посети Габон за екологична среща, след това -  Ангола и Република Конго и накрая - Демократична република Конго.

Посещенията му идват на фона на опасенията на Париж за нарастващата роля на Русия във френскоговорящите африкански страни, заедно с китайския натиск за влияние, който е очевиден от няколко години. Франция и нейните западни съюзници обвиняват руската наемническа група "Вагнер", известна с дейността си в Сирия и Украйна, че е активна в Мали..Париж също така обвини Русия, че разпространява дезинформация, за да подкопае френските интереси в бившите ѝ колонии.

Макрон ще пристигне в Габон на 1 март, за да присъства на срещата на върха „Една гора“, целяща запазването на горите по обширния басейн на река Конго, каза служител на френския президент, пожелал анонимност.

След това той ще се отправи към бившата португалска колония Ангола като част от кампанията за укрепване на връзките на Франция с англоговорящите и португалскоговорящите части на Африка. След Република Конго той ще завърши пътуването си в съседната Демократична република Конго на 3-4 март. Конго е било управлявано от Белгия в колониалната епоха.

Макрон обяви, че Африка е приоритет за втория му мандат и през юли предприе пътуване до Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау.

Посочвайки нахлуването в Украйна, той обвини Русия, че е „една от последните колониални имперски сили“ и че води нова форма на „хибридна война“ в света. За разочарование на Запада редица сили в Африка, загрижени да запазят интересите си и да се държат на дистанция от конфликта, се присъединиха към Китай и Индия, като отказаха да заемат позиция по отношение на руската офанзива.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна