Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 увеличи подкрепата си за Украйна до 39 млрд. долара за 2023 г.

Държавите от Групата на седемте (Г-7) увеличиха икономическата подкрепа за Украйна до 39 милиарда долара за тази година и настояха за програма на МВФ за разкъсваната от войната страна до края на март, се посочва в изявление, публикувано от настоящия председател на Г-7 в лицето на Япония, предаде Ройтерс.

Решението дойде след среща на министрите на финансите и управителите на централните банки от седемте най-развити икономики в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна. Конфликтът продължава да бушува въпреки санкциите от страна на западните държави, имащи за цел да осакатят финансирането на определената от Русия т.нар. "специална военна операция".

Украйна се надява да сключи програма за 15 млрд. долара с Международния валутен фонд, която ще покрие незабавната финансова помощ и подкрепа за структурни реформи в подкрепа на усилията за възстановяване след военния конфликт.

"За 2023 г., въз основа на нуждите на правителството на Украйна, ние увеличихме нашия ангажимент за бюджетна и икономическа подкрепа до 39 милиарда долара“, се казва в изявлението след срещата на Г-7.

Групата включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати. Финансовите лидери на Г-7 се събраха в индийския град Бенгалуру преди срещата на финансовите ръководители на страните от групата Г-20.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки също така каза пред репортери, че Г-7 трябва да оцени ефективността на настоящите санкции срещу Русия, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

Междувременно украинският премиер Денис Шмихал заяви, че страната му обсъжда четиригодишна пълноценна програма с Международния валутен фонд с цел да изработи конкретни подробности още следващия месец.

Украйна работи "много активно" с МВФ за обсъждане на четиригодишна пълноценна програма, каза той, добавяйки, че правителството работи за финализиране на назначенията в антикорупционните институции.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна