Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна възнамерява да поднови износа на електроенергия за Европа

Руски ракетни удари по електропреносната мрежа на Украйна
Снимка: Ройтерс

Украйна обмисля да възобнови износа на електроенергия към страните от ЕС, след като стабилизира собствената си електропреносна мрежа въпреки многократните руски ракетни и дронови атаки, съобщава "Файненшъл таймс".

Въпреки че все още има прекъсвания на електроснабдяването, ситуацията с електроенергията се е подобрила значително от началото на годината, посочи Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на DTEK, най-големият частен доставчик на електроенергия в Украйна.

"Обмисляме да възобновим износа на електроенергия за няколко часа на ден"“, каза той пред финансовото издание.

През октомври Русия започна да атакува украинските електроцентрали и мрежовата инфраструктура с масови удари почти всяка седмица, стремейки се да потопи страната в мрак през зимата.

Украйна загуби половината от своя производствен капацитет през изминалата година поради щети от войната или заграбване от руските окупационни сили, а множество подстанции и друга мрежова инфраструктура бяха унищожени.

Тимченко обаче посочи, че Украйна вече няма енергиен дефицит. Той отдаде подобрението на по-доброто оборудване и тактика за противовъздушна отбрана, както и факта, че останалите ядрени и водноелектрически централи в страната работят при пълно натоварване и неотдавбашното слънчево и меко време, което подпомогна производството на ток.

Невъзможно да се знае дали моментът на максимална опасност е отминал, защото руският президент Владимир Путин "може да е достатъчно луд, за да атакува атомна електроцентрала
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!